Damaskus stål

Alle knivene i Shokutsu serien fra GourmetTing er foldet 67 gange og produceret i VG-10 Damaskus stål med en hårdhed på 60-62 HRC på Rockwell-skalaen og er således markant skarpere end typiske køkkenknive.


Shokutsu serien


Alle knivene i Shokutsu serien fra GourmetTing er foldet 67 gange og produceret i VG-10 Damaskus stål med en hårdhed på 60-62 HRC på Rockwell-skalaen og er således markant skarpere end typiske køkkenknive.

Damaskus stål er en betegnelse der oftest bruges om stålet til forskellige knivtyper, hvor skarphed og holdbarhed er vigtigt.
Den oprindelige produktionsmetode til Damaskus stål fortaber sig i historien, men de sværd og knive som for mere end 2000 år siden blev smedet i Damaskus i det nuværende Syrien, havde mange fantastiske egenskaber og havde en legendarisk styrke og skarphed som var langt forud for deres tid.

Hele knivserien fra GourmetTing.dk Den moderne udgave af Damaskus stål som sælges hos GourmetTing er forskellige typer af stål der er folder mange gange og derigennem skaber der flotte mønster der oftest ses på knivene. Typisk vil stålet være foldet mere end 30 gange, for at opnå den smidighed og fleksibilitet som ønskes.

Stålet i knivbladene i Shokutsu serien fra GourmetTing er foldet 67 gange for at ramme den fleksibilitet og skarphed som vi gerne vil have.

Shokutsu knive


Shokutsu knivne

VG-10 Stålet i Shokutsu knivne er valgt fordi knive af dette stål kræver langt mindre vedligehold end andre knive. Legeringen som består af stål blandet med Chrom, Cobolt m.fl. sikre en umådelig skarp klinge, der holder sig skarp længe og er let at vedligeholde.

Styrken eller hårdheden af knivene opgøres efter Rockwell skalaen – også kaldet Rockwell Hardness HRC.

Herunder følger en kort guide til de forskellige hårdheder:

  • 52-54 HRC: Billige “10 dollar” knive fra Kina. Skal slibes stort set efter hver brug hvis de bliver brugt professionelt.
  • 54-56 HRC: Bedre end de helt billige knive, Mest til hjemmet og ikke egnet i det professionelle køkken. Skal typisk slibes et par gange dagligt i et professionelt køkken.
  • 56-58 HRC: Nemme at slibe og tit brugt også i det professionelle køkken. Mange tyske knive benytter denne hårdhed.
  • 58-60 HRC: God kvalitet køkkekniv ala den japanske Global kniv. De holder sig skarpe noget tid, men er ikke nemme at slibe op.
  • 60-62 HRC: Knivene holder sig skarpe meget længe, men kan have en lille risiko for at ”chippe” – dvs. små stykker kan brække af knivsæggen hvis man hakker i noget hårdt med den. Oftest benyttet i japanske kokkeknive.
  • 63-66 HRC: Meget skarpe, men kræver rengøring efter hver brug, og har en vis risiko for at ”chippe”