Japanske kokkeknive

Japanske kokkeknive er til dig, der vil have det bedste af det bedste, når du står i køkkenet.

Japanske kokkeknive er kendt verden over for deres skarphed, holdbarhed og æstetiske udseende.

Men hvad er det, der gør japanske kokkeknive så specielle?

Det kan du læse mere om her, ligesom vi også vil beskrive de mest gængse typer af japanske kokkeknive i et typisk japansk knivsæt.


Japanske kokkeknive kombinerer håndværk og kvalitet

Japanske kokkeknive har det hele – et flot og æstetisk ydre samt en kerne af stål. Japanske kokkeknive tager sit afsæt i en lang og traditionsrig, japansk kulturarv, og er udfaldet af det ypperste håndværk.

Japanske kokkeknive har et knivblad, hvorpå man kan se de mange lag af damaskusstål, som er foldet 67 gange.

Det giver et helt unikt knivblad, som er helt unikt for hver enkelte japanske kokkekniv.

Du kan sammenligne damasceringen på den enkelte kniv med et fingeraftryk. Fordi de japanske kokkeknive har så flot et knivblad er der også rigtig mange der vælger at hænge de japanske kokkeknive op på en magnetisk knivblok, så de altid er synlige og pynter i køkkenet. Vi anbefaler selvsamme, da det både er mest sikkert samt knivene ikke ligger og slider unødigt på hinanden nede i knivskuffen.

De japanske kokkeknive er altså resultatet af godt håndværk som ikke ses på de mere gængse kokkeknive, samtidig med du får japanske kokkekniv af allerhøjeste kvalitet, som er nærmest umulig at slide op og som heller ikke bliver sløv, som andre gængse kokkeknive kan blive.

Udvalgte japanske kokkeknive fra shoppen

Japansk Urtekniv

Historien bag japanske kokkeknive

Japanske kokkeknive har en rig historie bag sig, og anvendes i dag af alle, der er glade for at stå i køkkenet og lave mad. Japanske kokkeknive er også yndede at have hængende på knivmagneten hos dem, der ikke til daglig laver mad, men som gerne vil have de eksklusive japanske kokkeknive hængende – både som et tegn på smag for kvalitet, men også grundet de japanske kokkeknives æstetiske ydre.

For at komme tilbage til hvordan de japanske kokkeknive blev opfundet, skal vi rejse flere hundrede år tilbage i tiden. Vi skal nemlig tilbage til dengang, samuraierne tjente for ædelmændene, ved at kæmpe for dem. Samuraiernes fornemste våben var samuraisværdet, og samuraisværdet er faktisk den direkte forløber til de japanske kokkeknive. Japanske kokkeknive er nemlig fremstillet med samme metode som samuraisværdene blev fremstillet for mange, mange år siden.


Der ligger altså en traditionsrig produktionsmetode bag de japanske kokkeknive, som er årsag til deres status og deres popularitet. Metoden der bliver brugt til at fremstille japanske kokkeknive hos GourmetTing, er VG-10 damaskusstål, der er foldet 67 gange. Det skaber en hårdhed på 60-62 HRC på Rockwell-skalaen, som er i den høje ende af skalaen. De mest almindelige kokkeknive i Europa ligger til sammenligning oftest mellem 50 og 55 HRC.

Japanske kokkeknive er altså markant skarpere end de typiske kokkeknive, der kan købes ude i isenkrambutikkerne. Damaskusstål er kendt for sin hårdhed samt sin elasticitet, som gør at klingen ikke sprænger.

Fordi damaskusstål er så hårdt, forbliver japanske kokkeknive også skarpe i meget lang tid. Japanske kokkeknive bliver ikke sløve lige så hurtigt som typiske kokkeknive, og vedligeholdelsen er derfor minimal.

Japanske kokkeknive er lavet med håndværk og efter lang tradition, så du får en japansk kokkekniv for livet.

Mest gængse knive i et japansk knivsæt

Har du ikke endnu erfaring med japanske kokkeknive, kan det måske føles som en jungle udi nye knive, du ikke kender navnet på. I dette afsnit vil vi guide dig til hvad de mest gængse japanske kokkeknive i et japansk knivsæt typisk består af.

Japanske kokkeknive:

    Santokukniven er en af de ikoniske japanske kokkeknive som er rigtig god til både grøntsager og kød. Dens smalle blad gør at du kan skære meget tynde skiver med kniven. Mange japanere anvender santokukniven som deres ”go-to kniv”, som kan anvendes til det meste. Direkte oversat betyder Santoku noget i retning af ”tre formål”, og hentyder til at santokukniven er rigtig god til både at hakke, skære og snitte. Dens mange gode anvendelsesmuligheder kommer sig af det lange, smalle og lige knivblad.
    Nakirikniven er endnu en ikonisk japansk kokkekniv beregnet til grøntsager, og ikke at forveksle en kødkniv, da nakiri ikke er beregnet til at skære i kød og knogler. Nakiri er en grøntsagskniv, som gør det til en leg at hakke urter samt snitte og skære grøntsager. Dens firkantede blad gør at nogle forveksler den med en kødhammer. Nakirikniven er en meget vigtig kniv i Japan, som også har en lang tradition med at spise urter og grøntsager i deres kost.
    Urtekniven er god til at skære og snitte de allermindste fødevarer, såsom netop urter. Den lille kniv gør at du har fuld kontrol over hvad du laver og hvad du hakker i. Det skarpe blad gør den nem at arbejde med.
    Frugtkniven er som navnet antyder en japansk kokkekniv god til frugt samt urter. Forskellen på denne og urtekniven er størrelsen. Frugtkniven er lidt længere end urtekniven, hvilket gør den nemmere at have med at gøre, når du skærer for eksempel en appelsin, hvor urtekniven godt kan blive for kort bladet. God til frugt, da den ikke maser frugten, før du har fået skåret frugten over.


Japansk knivsæt af damaskstål

Med et japansk knivsæt fremstillet af damaskusstål får du de allerbedste japanske knive til køkkenet. Et japansk knivsæt består af de mest essentielle knive. Hos GourmetTing kan du finde flere typer af japansk knivsæt. Japansk knivsæt du kan finde hos GourmetTing:

  • Det Essentielle japansk knivsæt består af tre japanske kokkeknive,
    som er kokkens foretrukne valg. Knivsættet består af japansk kokkekniv, japansk urtekniv og japansk santokukniv.

  • Basis japansk knivsæt består af de to vigtigste, japanske kokkeknive, nemlig den japanske kokkekniv og den japanske urtekniv,
    som begge er knive, der er utroligt alsidige, og kan bruges til mange typer udskæringer og fødevarer.
  • Komplet japansk knivsæt indeholder fem knive, der gør madlavningen lidt sjovere. Komplet japansk knivsæt er perfekt til dig, der gerne vil skifte dine almindelige kokkeknive ud med de japanske kokkeknive, som er ultraskarpe og slidstærke. Komplet japansk knivsæt fås med eller uden vores japanske brødkniv.

  • Andre typer af japansk knivsæt dækker over vores andre gode sammensætninger af enten japanske kokkeknive og/eller japansk køkkenudstyr.
  • Japansk køkkenudstyr

    Udover japanske kokkeknive har vi også et udvalg af japansk køkkenudstyr. Japansk køkkenudstyr fuldender din oplevelse med de japanske kokkeknive og med din tid generelt i køkkenet. Er du til blær i køkkenet, så er japansk køkkenudstyr også lige noget for dig, da det er både smukt og i høj kvalitet.

    Det første vi vil nævne, når vi taler om japansk køkkenudstyr er den japanske vådslibesten med bambusholder og vinkelholder. Den japanske vådslibesten bruges til at slibe dine japanske kokkeknive. Vådslibestenen ser meget anderledes ud end et traditionelt strygestål. Selve slibestenen har to sider, som hver har deres kornværdi, så du kan vælge mellem de to sider, alt efter hvor skarp du ønsker kniven.

    For at få det bedste resultat anbefales det at holde den japanske kokkekniv på en vinkel på 10-20 grader. Netop denne vinkel kan du nemt opnå med den medfølgende vinkel, som sørger at du får det allerbedste resultat, når du sliber din japanske kokkekniv.

    Det japanske køkkenudstyr er flot at have stående fremme, og den japanske vådslibesten er ingen undtagelse. Står den fremme på køkkenbordet, vil den helt sikkert skabe spørgende blikke og spørgsmål. Er du mere til den traditionelle slags, så har vi i vores sektion for japansk køkkenudstyr også et strygestål.

    Under japansk køkkenudstyr kan du også finde et spækbræt. Vores spækbræt har en saftrille på den ene side og en fordybning til grøntsager på den anden side, og er fremstillet i kvalitets akacietræ. Akacietræ er slidstærkt og kræver et minimum af vedligeholdelse.

    I vores sektion for japansk køkkenudstyr kan du også finde…
  • Haita-teki japansk kokkekniv med japansk vådslibesten.
  • Shokutsu japansk kokkekniv med et spækbræt i akacietræ.
  • Shokutsu japansk kokkekniv med et strygestål.
  • Japansk brødkniv med et spækbræt i akacietræ.